ADAPT
- Κοινοτική πρωτοβουλία adapt
- Περιγραφή του Προγράμματος
- Δράσεις του BIC
- Ενημέρωση - Αποτελέσματα
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ADAPT
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Β΄ ΚΥΚΛΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 1997 - 1999 Γενικό ΠλαίσιοΗ Κοινοτική Πρωτοβουλία ADAPT αποτελεί μια από τις 13 πρωτοβουλίες των διαρθρωτικών ταμείων (στόχος 4) της Κοινότητας για την περίοδο 1994 – 1999.
=> Συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία ADAPT έχει τέσσερις αλληλoεξαρτώμενους στόχους:
α) Την επιτάχυνση της προσαρμογής του εργατικού δυναμικού στις βιομηχανικές μεταβολές.
β) Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του εμπορίου.
γ) Τη βελτίωση των προσόντων, καθώς και την αύξηση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων, προκειμένου να προληφθεί η ανεργία.
δ) Την πρόβλεψη και επιτάχυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νέων δραστηριοτήτων, κυρίως αυτών που προϋποθέτουν ένταση εργασίας και με έμφαση στις ΜΜΕ.
- Κύριο αντικείμενο της πρωτοβουλίας είναι το ζήτημα της βιομηχανικής μεταβολής και των συνεπειών της στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και στο ανθρώπινο δυναμικό.
Η βιομηχανική μεταβολή αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο που σχετίζεται με τις συνέπειες που επιφέρουν στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους η διεθνοποίηση της οικονομίας, η αναδιάρθρωση των παραγωγικών συστημάτων, η έκρηξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας που εμφανίζεται ως ανάδυση της Κοινωνίας των Πληροφοριών, η δραστική μείωση της απασχόλησης σε παραδοσιακούς τομείς και η αλλαγή των οργανωτικών σχημάτων της εργασίας.
=> Μέσω των ενεργειών που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της ADAPT αναμένεται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες ιδέες και προσεγγίσεις για τη διαχείριση του φαινομένου της βιομηχανικής μεταβολής, με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθηθούν καινοτόμες προσεγγίσεις για την κατάρτιση και τον προσανατολισμό του ανθρώπινου δυναμικού και να βελτιωθούν οι επαγγελματικές προοπτικές των εργαζομένων και οι δομές υποστήριξης των επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό - κλειδί της ADAPT ως κοινοτικής πρωτοβουλίας είναι η επιδίωξη ανάδειξης καινούργιων και νεωτεριστικών πρακτικών και ιδεών, οι οποίες στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να επιδράσουν στις ακολουθούμενες πολιτικές για την αγορά εργασίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Βασικές αρχές της πρωτοβουλίας :
- Διακρατικότητα
- Καινοτομία
- Πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα
- Τοπική συμμετοχή
- Συμπληρωματικότητα
- Ισότητα ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών
- Εναρμόνιση με τις επιδιώξεις του στόχου 4 των διαρθρωτικών ταμείων
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ADAPT
ΕΡΓΟ : “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ”Περιγραφή του Προγράμματος
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών έχουν προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και εργασίας. Η τεχνολογική αυτή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα επηρεάζουν και αλλάζουν σχεδόν καθημερινά τόσο τον τρόπο ζωής των πολιτών όσο και τον τρόπο διεξαγωγής της εργασίας στις επιχειρήσεις. Ειδικά οι τεχνολογικές αλλαγές στο χώρο των επιχειρήσεων, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των επιχ/σεων για την επιβίωση και ανάπτυξη σε περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού, σε διεθνές επίπεδο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια από αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές και παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.
Η εφαρμογή του Η.Ε σε μια επιχ/ση προϋποθέτει :
- Την σωστή επιλογή των προσφερόμενων τεχνολογικών λύσεων ΗΕ,
- Την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού που θα οδηγήσει στην αποδοχή και στην ομαλή λειτουργία του Η.Ε στην επιχ/ση,
- Την προσαρμογή της οργάνωσης και διοίκησης της επιχ/σης ώστε να εφαρμόζεται απρόσκοπτα και αποδοτικά το Η.Ε από την επιχ/ση,
- Την υιοθέτηση και εφαρμογή στρατηγικών και τακτικών που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει το Η.Ε στην επιχ/ση.
Η παρούσα πρόταση έχει σαν σκοπό την εφαρμογή μεθόδων Η.Ε στις Ελληνικές ΜΜΕ , με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα :
- την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας , των υπηρεσιών και του εμπορίου,
- την βελτίωση της ποιότητας και της εξειδίκευσης εργασίας του εργατικού δυναμικού με την εφαρμογή των ειδικοτήτων και πρακτικών Η.Ε,
- την διασφάλιση θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ με την αναπροσαρμογή των ειδικοτήτων του εργατικού δυναμικού στις ειδικότητες του Η.Ε,
- την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα προέλθει από την ανάπτυξη των ΜΜΕ λόγω της εφαρμογής του Η.Ε.
Η υλοποίηση της πρότασης περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια :
- Καθορισμός λειτουργικών απαιτήσεων των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με το Η.Ε,
- Ανασχεδιασμός επιχειρηματικών διαδικασιών ΜΜΕ για εφαρμογή στο ΗΕ,
- Ανάλυση τεχνολογικών λύσεων ΗΕ και καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών και αναγκαίων προσόντων και ειδικοτήτων για εφαρμογή του ΗΕ,
- Εκπόνηση σχεδίων κατάρτισης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
- Ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών ΗΕ για την ρεαλιστική και αποδοτική κατάρτιση στις πρακτικές του ΗΕ,
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων με χρήση πολυμέσων για κατάρτιση στα βασικά θέματα ΗΕ,
- Κατάρτιση εργατικού δυναμικού και στελεχών ΜΜΕ με χρήση των προηγούμενων εφαρμογών και εργαλείων,
- Δημιουργία πακέτου συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή του ΗΕ στις ΜΜΕ,
- Πληροφόρηση-ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ και άλλων ενδιαφερομένων φορέων για τις επιπτώσεις και ευκαιρίες που επιφέρει η βιομηχανική μεταβολή και το ΗΕ ως μέσο προσαρμογής στην μεταβολή αυτή. Οι επιπτώσεις και οι ευκαιρίες που αφορούν τόσο το ανθρώπινο δυναμικό των ΜΜΕ όσο και τις ΜΜΕ ως επιχ/κες μονάδες,
- Διάχυση , σε εθνικό και κοινοτικό πεδίο, των εμπειριών και της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας από την υλοποίηση του προτεινόμενου προγράμματος.
Η υλοποίηση της παρούσας πρότασης απαιτεί διακρατικές συνεργασίες με κοινοτικούς εταίρους, με στόχους:
- τη συμβατότητα της όλης προσπάθειας με ήδη καθιερωθέντα κοινοτικά πρότυπα και στάνταρντς στο χώρο του ΗΕ,
- την αμοιβαία ανταλλαγή συμπερασμάτων και εμπειριών από παρόμοιες προσπάθειες,
Σε κάθε περίπτωση , η πρόταση έχει ως αφετηρία τις ανάγκες των ελληνικών ΜΜΕ και χρησιμοποιεί ως συμβουλευτικό οδηγό τις κοινοτικές εμπειρίες , επιτεύγματα και πρότυπα.
Το έργο αυτό αφορά σε πρώτη φάση την προώθηση του ΗΕ στις ΜΜΕ της Περιφέρειας Ηπείρου, με απώτερο στόχο τις ΜΜΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη τη χώρα.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ADAPT
(ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ BIC ΗΠΕΙΡΟΥ) ΕΡΓΟ : “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ”
Αριθμός εγκριτικής απόφασης Υπουργείου Εργασίας : 186714 / 21.12.97Αντικείμενο του έργου : Προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του εμπορίου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας και την βελτίωση της ποιότητας εργασίας.
Συνολικός Προϋπολογισμός : 89.400.000.- δρχ
Ανάδοχος : Ο.Τ.Ε Α.Ε Εμπλεκόμενοι Φορείς : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ BIC ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΣΤΕΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α.Ε
BIC ΗΠΕΙΡΟΥ: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΠΟΣΟ : Δρχ. 3.643.800.- (4,08% συνολικού προϋπολογισμού) 75% Εθνική & Κοινοτική Συμμετοχή
25% Ίδια Συμμετοχή
ΜΕΤΡΟ 4 : ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
=> ΕΝΕΡΓΕΙΑ α :ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ
ΔΡΑΣΗ Δ20 : ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ &
ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ Μ.Μ.Ε Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Η.Ε=> ΕΝΕΡΓΕΙΑ β : ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΔΡΑΣΗ Δ8 : ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΟ ΗΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ & ΣΤΙΣ Μ.Μ.Ε.