E.C.I.P. (European Community Investment Partners)

 


  Πρόγραμμα ECIP

Το πρόγραμμα ECIP (European Community Investment Partners) χρηματοδοτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό επενδύσεις Ευρωπαϊκών εταιρειών σε χώρες εκτός Ευρώπης, μέσω εταιρικών σχέσεων. Οι χώρες στις οποίες αναφέρεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα κράτη της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μεσογείου καθώς και της Νότιας Αφρικής.

Η επέκταση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτός των συνόρων της Ευρώπης αποτελεί βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης, και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Η ανάπτυξη δυναμικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων «Ευρωπαϊκής καταγωγής» εκτός Ευρώπης, αποτελεί το θεμέλιο λίθο ισχυροποίησης της Ε.Ε. στη διεθνή αγορά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί επιχειρηματικές δράσεις σε τρεις (3) διαφορετικές φάσεις, (facilities 1,2,3). Οι φάσεις αυτές, οι οποίες καλύπτουν την γενικότερη προσπάθεια μιας επιχείρησης στην υλοποίηση επενδύσεων σε χώρες εκτός Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ανεξάρτητα χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διαδέχεται η μία την άλλη δημιουργώντας έτσι μία λογική συνέχεια.

ECIP – facility 1:

Χρηματοδότηση επιχειρηματικών συναντήσεων από και προς την χώρα στην οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

ECIP – facility 2:

Χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου – business plan της επένδυσης την οποία η επιχείρηση επιθυμεί να υλοποιήσει στην εν λόγω χώρα.

ECIP – facility 3:

Χρηματοδότηση της επένδυσης που η επιχείρηση πρόκειται να υλοποιήσει στην εν λόγω χώρα (βάση του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί στην φάση – facility 2).

Το πρόγραμμα ECIP υλοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 1989, μέσω ενδιάμεσων φορέων χρηματοδότησης που δραστηριοποιούνται σε κάθε μια από τις Ευρωπαϊκές χώρες (Τράπεζα ΕΤΒΑ στην Ελλάδα). Το πρόγραμμα ήταν δεκαετούς διάρκειας και τερματίζεται πρακτικά με το τέλος του 2000.

Πρόγραμμα BIC Ηπείρου

Το πρόγραμμα  ECIP – facility 1  υλοποιείται από το BIC ΗΠΕΙΡΟΥ με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την ΕΤΒΑ.

Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος χρηματοδοτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και επενδύσεων ορισμένων Ηπειρωτικών επιχειρήσεων του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών στην Κύπρο μέσω εταιρικών σχέσεων.

ΚΥΠΡΟΣ 17 & 18 Απριλίου 2000

Στην πρώτη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Κύπρο στις 17 & 18 Απριλίου 2000 δόθηκε η ευκαιρία σε εννέα επιχειρήσεις της Ηπείρου να έρθουν σε επαφή με εννέα Κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στον ίδιο κλάδο, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, προτάσεις εμπορικής φύσεως και τέλος να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν μελλοντικές συνεργασίες. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνάντησης πραγματοποιήθηκαν και καταγράφηκαν συνολικά 48 επιμέρους συναντήσεις.  Οι επιχειρήσεις της Ηπείρου οι οποίες συμμετείχαν αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΙΑ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ
1.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΠΙΝΔΟΣ» ΕΚΤΡΟΦΗ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
2.
ΚΡΙΝΑΝΘΟΣ Α.Ε ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ Μ. ΠΑΠΠΑΣ
3.
ΔΩΔΩΝΗ  Α.Ε ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ρ. ΠΑΠΠΑ
4.
ΓΙΑΝΝΕΤΑΣ ΜΙΧ & ΣΙΑ Α.Ε ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ  ΠΑΡΑΓ.  ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ Μ. ΓΙΑΝΝΕΤΑΣ
5.
ΤΣΙΑΛΙΟΣ Β & Α & ΣΙΑ Ο.Ε ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΕΛΙΟΥ Β. ΤΣΙΑΛΙΟΣ
6.
ΚΑΡΑΛΗΣ Κ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. ΚΑΡΑΛΗΣ
7.
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΠΑΦΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Γ. ΜΠΑΦΑΣ
8.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΕΦΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Π. ΚΕΦΗΣ
9.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΣ ΑΕΒΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ Χ. ΚΟΛΙΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 20 & 21 Ιουνίου 2000

Στην δεύτερη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 20 & 21 Ιουνίου 2000 δόθηκε η δυνατότητα σε οκτώ Κυπριακές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ηπείρου, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους, έτσι ώστε μέσω της ανταλλαγής ιδεών, προτάσεων και απόψεων εμπορικής φύσεως να δημιουργηθούν, πλέον σε Ελληνικό έδαφος, οι κατάλληλες προυποθέσεις ανάπτυξης μελλοντικών συνεργασιών. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διήμερης συνάντησης πραγματοποιήθηκαν και καταγράφηκαν συνολικά 34 επιμέρους συναντήσεις. Οι Κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

A/A
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
1
ΝΙΚΟΣ Ε. ΚΛΑΠΠΗΣ & ΥΙΟΙ LTD ΕΜΠΟΡΙΟ & ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ Ν. ΚΛΑΠΠΗΣ
2
ΙAKOVOS PHOTIADES F.S.S. LTD ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
3
JOY ICE CREAM LTD ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΝΤΙΜΗΣ ΧΕΙΛΕΤΗΣ
4
ΛΑΙΚΟΝ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟΝ LTD BIOMHXANIA ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΦΕ, ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΜΠΙΚΣΟΤΩΝ, ΤΣΙΠΣ ΓΑΡΙΔΑΚΙΩΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΩΝ, ΕΓΚΥΤΙΩΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΩΝ ΣΤΕΛΛΑ ΡΩΤΟΥ
5
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΟΥΗΣ & ΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΟΥΗΣ
6
REGIS MILK INDUSTRIES LTD ΠΑΓΩΤΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ
7
Α. ΧΑΤΖΗΠΙΕΡΗΣ LTD ΧΑΛΟΥΜΙ- ΜΙΚΤΟ- ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΦΕΤΑ, ΤΗΓΜΕΝΟ ΤΥΡΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΠΙΕΡΗΣ
8
UNITRUST ΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

 

Αποτελέσματα  


Φώτο 1: Πρώτη συνάντηση στην Νυκοσία

Φώτο 2: Δεύτερη συνάντηση στα Ιωάννινα

Ένα ίσως από τα σημαντικότερα εμπόδια τα οποία δυσχαιρένουν την προσπάθεια των Ηπειρωτικών και γενικότερα των Ελληνικών επιχειρήσεων να προβούν στην δημιουργία και κατ' επέκταση στην υλοποίηση μελλοντικών εμπορικών συνεργασιών με τις ομόλογες Κυπριακές επιχειρήσεις είναι το ήδη υπάρχον φορολογικό σύστημα της Κύπρου. Έτσι, παρά το σημαντικό ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει, απο την πλευρά των μικρομεσαίων Ηπειρωτικών επιχειρήσεων, η εξαγωγή προϊόντων που έχουν τελικό προορισμό την Κύπρο, στις περισσότερες των περιπτώσεων καθίσταται οικονομικά ασύμφορη.

Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε από τις προαναφερόμενες συναντήσεις και επαφές και το οποίο πιστοποιεί την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η δημιουργία κατάλληλου εδάφους, η ύπαρξη του οποίου σε συνδιασμό με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσουν, σύμφωνα με την γνώμη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, τη βάση μελλοντικών εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Η Συνέχιση του Προγράμματος

Μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε το εν λόγω πρόγραμμα, το BIC ΗΠΕΙΡΟΥ θα προχωρήσει σε παρόμοιες συναντήσεις επιχειρηματιών, εφ όσον αυτές χρηματοδοτηθούν από το περιφερειακό σκέλος του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (3ου Κ.Π.Σ.).