ΝΕΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2601 / 1998 Ημερομηνία Υποβολής Προτάσεων: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος κάθε έτους Αναλυτική Παρουσίαση Προγράμματος (MS Word 2000)
Ο νέος επενδυτικός νόμος διακρίνει τους επενδυτές στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: “Νέοι” επενδυτές: Εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη ιδρυθεί, ή έχουν τα τελευταία 5 χρόνια. “Παλιοί” επενδυτές: Εταιρείες που λειτουργούν για πάνω από 5 χρόνια. Για “νέους” επενδυτές τα εναλλακτικά κίνητρα είναι: ή α) παροχή μετρητών και επιδότηση επιτοκίου για τραπεζικά δάνεια και για τραπεζικές παροχές τύπου Leasing. ή β) φορολογικές απαλλαγές και επιδότηση επιτοκίου για τραπεζικά δάνεια. Για “παλιούς” επενδυτές, οι μόνες επιδοτήσεις είναι ο φορολογικές απαλλαγές και οι επιδοτήσεις επιτοκίου των τραπεζικών δανείων.
Για την αίτηση των παραπάνω κινήτρων, η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε 4 ζώνες, τις ακόλουθες: ΖΩΝΗ Δ: Νομός της Ξάνθης, Ροδόπης, και Έβρου, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το νησί της Θάσου, ο νομός της Δωδεκανήσου εκτός από την πόλη της Ρόδου, όλες οι περιοχές μέσα σε 20 Km από τα σύνορα και οι βιομηχανικές ζώνες ΕΤΒΑ της περιοχής Ηπείρου. ΖΩΝΗ Γ: Περιοχές της Ελλάδας με έντονα προβλήματα της ανεργίας, και/ή μείωση του πληθυσμού. Αυτές οι περιοχές ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομίας με μελλοντικά προεδρικά διατάγματα. ΖΩΝΗ Β: Μερικές περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης (πχ. η βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ Θεσσαλονίκης), και όλες οι περιοχές οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις ζώνες Γ,Δ,Α. ΖΩΝΗ Α: Οι νόμοι της Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκτός από μέρη τους τα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στις ζώνες Β και Γ. Στο διάγραμμα 4, εμφανίζονται οι περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.
Τα κίνητρα για τις παραπάνω ζώνες είναι τα παρακάτω: Α) “ΝΕΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” ή
ή
Β) “Παλιοί” Επενδυτές
Γ) ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ Εξαιρέσεις στη παραπάνω βασική ομαδοποίηση, με το μεγαλύτερο μέσο όρο των βαθμών, αναφέρονται στις παρακάτω κατηγορίες:
ή
Τελικά, υπάρχει πρόβλεψη για ειδικά κίνητρα για διάφορα είδη ειδικών επενδύσεων. Επιπροσθέτως, υπάρχει πρόβλεψη για ιδιαίτερα κίνητρα για ειδικές ζώνες, βιομηχανικές επιχειρήσεις ή εταιρείες (οι οποίες θα καθοριστούν με προεδρικά διατάγματα).
Τα μετρητά και η επιδότηση Leasing δεν μπορεί να ξεπεράσουν το ποσό των 15.000.000 δρχ. ανά δημιουργία θέσης εργασίας. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για τις παρακάτω επενδύσεις:
Η συμμετοχή του επενδυτή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 40% της επένδυσης (το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί με δανεισμό).
Σε περίπτωση επενδύσεων στην βιομηχανία και στον τουρισμό το λιγότερο 25 δισεκατομμύρια δραχμών και τη δημιουργία τουλάχιστον 300 μόνιμων θέσεων, εργασίας όλοι οι τύποι των κινήτρων είναι εναλλακτικά εφαρμόσιμοι. Επίσης εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν και στους άλλους περιορισμούς και όρους όπως το ποσοστό της ίδιας της συμμετοχής στο κεφάλαιο, την προθεσμία υποβολής του φακέλου, τη διαδικασία αξιολόγησης, το ύψος της επιχορήγησης, τις επιδοτήσεις επιτοκίου, (διάρκεια και ποσοστό), το μέγιστο ποσό του τραπεζικού δανεισμού, το ποσοστό φορολογικής μεταφοράς των μετοχών της εταιρίας, καθώς επίσης και τη πιθανότητα φορέων του δημοσίου στην επένδυση. |