Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 
Τι επιχείρηση να ξεκινήσω;

Επανειλημμένα έχουν έρθει στο γραφείο μου πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση. Τους έχω χωρίσει σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που ξέρουν τη θέλουν να κάνουν και δεν έχουν τα χρήματα, και σε αυτούς που έχουν τα χρήματα αλλά δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Στο άρθρο αυτό θα συζητήσουμε για την δεύτερη κατηγορία, αυτούς δηλαδή που δεν ξέρουν τι επιχείρηση να κάνουν. Η συνήθης ερώτηση που μου κάνουν είναι η εξής: τι επιχείρηση να ανοίξω; πες μας καμιά ιδέα που να ξέρεις ότι θα έχει επιτυχία; Η απάντησή μου είναι συνήθως: αν ήξερα ποια είναι η καλλίτερη επιχειρηματική ιδέα που θα είχε επιτυχία θα την είχα κάνει μόνος μου! Προκαλώντας φυσικά το χαμόγελο τους.Βασίλης Δ. Παππάς*


Όχι, στο άρθρο αυτό δεν θα σας δώσω μια λίστα με τις ιδέες που μπορείτε να κάνετε «επιχείρηση», αλλά θα σας δώσω μερικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την επιχείρηση που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντά σας, αλλά και στην τσέπη σας.


Η επιλογή της επιχειρηματικής ιδέας η οποία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για εσάς, είναι πρωταρχικής σημασίας στην έναρξη μια επιχείρησης και αποτελεί συνήθως το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει ο υποψήφιος επιχειρηματίας. Το καλλίτερο «σημείο» για να ξεκινήσετε είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, εξετάσετε προσεκτικά τις ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις που διαθέτετε. Για παράδειγμα, εάν είσαστε υπάλληλος σε κάποια επιχείρηση, θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια δουλειά, δουλεύοντας για τον εαυτό σας, παρά για κάποιον άλλο; Μερικές ακόμα ιδέες είναι οι παρακάτω:1)     Θα μπορούσατε να μετατρέψετε το «χόμπι» σας σε επιχείρηση;


Ίσως στον ελεύθερο χρόνο σας έχετε αποκτήσει ικανότητες και γνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχείρηση. Θα μπορούσε να είναι από το ψάρεμα, μέχρι την κηπουρική και την μαγειρική. Έχοντας την τεχνογνωσία, κάτι που κάνετε για ευχαρίστηση, θα μπορούσε να σας αποδώσει χρήματα.


2)    Αντιγράψτε μια ιδέα!


Μια ιδέα δεν είναι απαραίτητο να είναι νέα ή ακόμα και αρχική. Στην πραγματικότητα ελάχιστες επιχειρήσεις είναι βασισμένες σε «original» ιδέες. Παρατηρήστε τι συμβαίνει εκτός Θεσπρωτίας, στους υπόλοιπους νομούς αλλά και στο εξωτερικό. Θα μπορούσατε να πάρετε μια ιδέα η οποία ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί στο μέρος που ζείτε. Παρακολουθήστε τα νέα, παρατηρείστε τα πράγματα γύρω σας και σκεφτείτε πως θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια επιχειρηματική ιδέα.


3)     Ψάξτε για έμπνευση


Θα μπορούσατε να εμπνευστείτε για μια επιχειρηματική ιδέα κοιτάζοντας επιχειρηματικά και εμπορικά περιοδικά, πηγαίνοντας σε εκθέσεις και παρουσιάσεις εταιριών. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να βρείτε μια ιδέα η οποία να σας ενδιαφέρει ή να σας δώσει μια ιδέα για το πώς θα κάνετε κάτι καλλίτερο.


4)     Προσδιορίστε την καλλίτερη αγορά


Πέρα από την επιλογή μιας ιδέας βασισμένης στις δεξιότητες σας, μπορείτε να ερευνήσετε τις «αγορές» που εσείς θεωρείτε κερδοφόρες. Ιδανική αγορά, για παράδειγμα, είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία πιθανών να υπάρχουν «κενά», τα οποία περιμένουν να καλυφθούν από μια νέα επιχείρηση.


5)    Κάντε την δική σας επιχείρηση σας μέσω franchising


Το franchising είναι μια συνεχώς αυξανόμενη μέθοδος για την δημιουργία μιας επιχείρησης. Η απόφαση να επενδύσετε σε ένα σύστημα franchise και η διαδικασία επιλογής της κατάλληλης ιδέας είναι σημαντικό βήμα και σίγουρα θα πρέπει να δαπανήσετε πολύ χρόνο σε έρευνα, πριν πάρετε την τελική απόφαση. Σίγουρα το franchise μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με μία ανεξάρτητη επιχείρηση (δοκιμασμένη επιχείρηση – λιγότερο ρίσκο), δεν μπορεί όμως να σας εγγυηθεί ούτε την επιτυχία ούτε την εξασφάλιση σταθερού μισθού. Θα αναφερθούμε αναλυτικότερα πάνω στο franchising σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας.


Ακόμα δεν έχετε κάποια ιδέα;


Δοκιμάστε να ρωτήσετε φίλους, γνωστούς και την οικογένεια σας. Εξαντλήστε όλες τις ιδέες που έχουν, και όταν σας πουν όλες τις ιδέες τους, ξαναρωτήστε τους (δεν έχει σημασία αν κάποιες από αυτές ακούγονται αστείες).
Ελπίζω τα παραπάνω σημεία να σας βοήθησαν στην εύρεση και την επιλογή μιας επιχειρηματικής ιδέας, ενώ σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν στην εύρεση της κατάλληλης ιδέας.


Καλή τύχη!


*B.A. (Hons) Business Enterprise, Diploma in International Banking, MBA in Marketing 


Επιχειρηματικός Σύμβουλος Κέντρου Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α) Θεσπρωτίας 

© 2003-2004 Βασίλης Δ. Παππάς. Για περισσότερες πληροφορίες αποστείλετε e-mail στην διεύθυνση vaspappas@hotmail.com

Βαθμολογήστε το άρθρο
Μέσος Όρος : 3      790   ψήφος

Ημερομηνία Δημοσίευσης

1/11/2020

Συγγραφέας

Βασίλης Δ. Παππάς

Πηγή ¶ρθρου

© 2003-2004 Βασίλης Δ. Παππάς
 
 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved