Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 
Επιδοτήστε την Επιχειρηματική σας Ιδέα

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης προκήρυξε για τέταρτη φορά το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Η στήλη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και έχει δεσμευτεί να σας ενημερώνει άμεσα και με σοβαρότητα, σε θέματα που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση σας και να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα στο νομό μας. Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα εξηγήσουμε με απλό τρόπο το σημαντικό αυτό πρόγραμμα γιατί θεωρώ πως μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή και θα δούμε πως μπορείτε να επιδοτήσετε τις επιχειρηματικές σας ιδέες.

Βασίλης Δ. Παππάς

 

Το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας απευθύνεται σε νέους, άνδρες και γυναίκες, από 21 έως 39 ετών. Όσον αφορά τις γυναίκες, τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να προκηρυχθεί το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπου εκεί το όριο ηλικίας θα φθάνει έως τα 55 έτη.

 

Προκειμένου οι νέοι αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι:

-          άνεργοι ή να δουλεύουν ως υπάλληλοι σε κάποια άλλη επιχείρηση,

-          να μην ασκούσαν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το 2004 ή αν ασκούσαν να ανήκουν είτε στα ελευθέρια επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, λογιστές, σύμβουλοι, κτλ.), είτε να έχουν αγροτικές δραστηριότητες

 

Στόχος του προγράμματος είναι η βοήθεια στο ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης, σε  εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα και πιστεύουν στις δυνάμεις τους.

 

Ας δούμε όμως από κοντά, ποιες είναι αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για τις οποίες μπορείτε να υποβάλλετε πρόταση και να επιδοτηθείτε:

-          Τομέας της επεξεργασίας και μεταποίησης με μερικές εξαιρέσεις. Όταν λέμε μεταποίηση εννοούμε πως παίρνουμε την πρώτη ύλη, την επεξεργαζόμαστε και φτιάχνουμε ένα προϊόν. Για παράδειγμα ο επιπλοποιός που παίρνει ένα κομμάτι ξύλο και το μετατρέπει σε καρέκλες και τραπέζια, είναι μεταποίηση, ο αλουμινάς που παίρνει τις βέργες αλουμινίου και τις κάνει κουφώματα για πόρτες και παράθυρα είναι επίσης μεταποίηση.

-          Τομέας του εμπορίου. Περιορίζεται όμως, στις επιχειρήσεις εκείνες που θα εμπορευτούν χειροτεχνικά προϊόντα τα οποία είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΜΜΕΧ.

-          Τομέας του τουρισμού. Για αυτούς που θέλουν να ανοίξουν κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο.

-          Παροχή υπηρεσιών. Εδώ υπάρχουν αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τα στεγνοκαθαριστήρια, τους παιδότοπους, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, τα γηπεδάκια 5Χ5, τους ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

 

Το ελάχιστο όριο επένδυσης είναι τα 30.000 ευρώ. Το μέγιστο όριο, στον τομέα της μεταποίησης φτάνει τα 150.000 ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους τομείς μπορεί να φτάσει μόνον μέχρι τα 100.000 ευρώ. Δηλαδή, προκειμένου να μπορέσετε να υποβάλετε πρόταση, η επένδυσή σας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των 30.000 ευρώ και των 100.000 ή 150.000 ανάλογα την επιχειρηματική δραστηριότητα που επιλέξατε (30Χ ≤ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ≤ 100Χ ή 150Χ).

 

Το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας επιδοτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο 50% μπορεί να είναι αθροιστικά, 30% τραπεζικός δανεισμός και υποχρεωτικά 20% χρήματα του ιδίου του υποψήφιου επιχειρηματία. Στο σημείο αυτό θα σας θυμίσω το Ταμείο Εγγυοδοσίας για το οποίο είχαμε μιλήσει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας. Σε περίπτωση που απευθυνθείτε σε τραπεζικό δανεισμό, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, σας καλύπτει μεγάλο μέρος της εγγύησης στο δάνειο που θα ζητήσετε.

 

Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω κάτι, όποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή θα πρέπει να είναι σίγουρος γι’ αυτό που θέλει να κάνει, να το έχει δουλέψει πολλές ώρες στο μυαλό του και κυρίως να έχει τα περισσότερα χρήματα της επένδυσης,  γιατί τα υπουργεία δεν φημίζονται για την ταχύτητα αποπληρωμής τους! Πριν λοιπόν αποφασίσετε αν θα συμμετέχετε ή όχι πρέπει να δείτε  πόσο έτοιμοι είσαστε να γίνετε επιχειρηματίες, αν σας ταιριάζει το πρόγραμμα αυτό, αν ικανοποιεί τις ανάγκες και επιθυμίες σας. Γι’ αυτό συνιστώ να προχωρήσουν μόνο όσοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων και είναι σίγουροι γι’ αυτό που κάνουν.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Μαρτίου 2005 στην διεύθυνση του ΕΟΜΜΕΧ στην Αθήνα.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό, καθώς επίσης και τα έντυπα υποβολής, μπορείτε να τα προμηθευτείτε με μια επίσκεψη σας στο Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Ηπείρου. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, info@keta.com.gr, όπου θα έχετε άμεση απάντηση στο ερώτημά σας. Καλή επιτυχία σε όσους αποφασίσουν να κάνουν το βήμα!

 

 

© 2003-2004 Βασίλης Δ. Παππάς. Για περισσότερες πληροφορίες αποστείλετε e-mail στην διεύθυνση  info@vasilispappas.com


Βαθμολογήστε το άρθρο
Μέσος Όρος : 3      643   ψήφος

Ημερομηνία Δημοσίευσης

1/2/2021

Συγγραφέας

Βασίλης Δ. Παππάς

Πηγή ¶ρθρου

© 2003-2005 Βασίλης Δ. Παππάς
 
 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved