Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 

 

25/11/2020

Ώθηση στον τουρισμό από τον αναπτυξιακό 

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζεται αξιοκρατικά  

Ως ο πλέον ευνοημένος τομέας από το σχέδιο τροποποίησης του Αναπτυξιακού Νόμου αναδεικνύεται ο Τουρισμός, αν και διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του, κυρίως ως προς τη διεύρυνση του φάσματος τουριστικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

Η πρώτη γενική εκτίμηση του τουριστικού κόσμου είναι ότι οι τροποποιήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου- ειδικά όταν συγκρίνονται με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις των τελευταίων χρόνων- αντιμετωπίζουν τον Τουρισμό εξόχως αξιοκρατικά έναντι άλλων τομέων, αναλόγως των αναπτυξιακών προοπτικών και της συμβολής του στην εθνική οικονομία και οπωσδήποτε, έρχονται να καλύψουν κενά και να εξαλείψουν ανισότητες, χρόνων.

Oπως σχολιάζουν τουριστικοί παράγοντες στην «Εξπρές», το σχέδιο των τροποποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση και την τελική ευθύνη του οποίου, έχει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα πρέπει να εξετάζεται και να αξιολογείται υπό δύο πρίσματα:

Πρώτον, σε επίπεδο βασικής κυβερνητικής πολιτικής, όπου είναι πασιφανές ότι, για πρώτη φορά, ο τομέας Τουρισμού έτυχε σοβαρής προσοχής και ουσιαστικής προσέγγισης και επέτυχε την αποδοχή πληθώρας ευνοϊκών παρεμβάσεων και στόχων, ασχέτως του αν εκ πρώτης όψης, αφορούν κυρίως στις επενδύσεις ειδικών τουριστικών υποδομών και μορφών και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εδραιώνεται δε, στα κέντρα σχεδιασμού της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, η ευεργετική διάσταση του τομέα ως προς την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, εκεί δηλαδή, όπου σταδιακά περιορίζονται οι όποιες άλλες επιλογές, όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην απασχόληση και στο βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρουσία και συμμετοχή του Τουρισμού στον Αναπτυξιακό- και μάλιστα με ειδικό κεφάλαιο- κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Δεύτερον, σε επίπεδο τουριστικής πολιτικής, όπου το βάρος και ο όγκος των συσσωρευμένων προβλημάτων και αναγκών του τομέα και των δίκαιων αιτημάτων κλάδων που επί χρόνια παρέμεναν σε συρτάρια, ήταν λίαν δυσανάλογο των επιλογών που προσφέρθηκαν, στην προκειμένη περίπτωση. Η ανάγκη ιεράρχησης προτεραιοτήτων, επομένως ήταν απολύτως επιτακτική.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο τροποποίησης του Αναπτυξιακού, δεν καλύπτει τις ανάγκες του τουριστικού τομέα σε επιθυμητό βαθμό. Ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω άλλων παρεμβάσεων.

25/11/2020 - 08:20

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Σχετικός σύνδεσμος


 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved