Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 

 

3/1/2021

Πρόκληση του 2005 η εξωστρέφεια

Η νέα χρονιά μπορεί να είναι το «στοίχημα» για την ανάπτυξη των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων

Mε κοινό παρονομαστή την «εξωστρέφεια», κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας που αναφέρονται στη ναυτιλία (υπερπόντια), το real estate (πέραν της αμιγούς κατοικίας) τα δίκτυα διανομής (με έμφαση στα τρόφιμα), την ενέργεια, τα μεταλλικά - ορυχεία και τον τουρισμό (επιλεκτικά) εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ανάπτυξη το 2005.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν αναλύσεις τόσο παραγόντων του ευρύτερου (εντός και εκτός Eλλάδας) χρηματοπιστωτικού χώρου όσο και άλλων φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι η γενική αναφορά συχνά οδηγεί σε ισοπεδωτικά συμπεράσματα, οι κλάδοι που προαναφέρθηκαν «έχουν όλες τις προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη και ευνοούνται από το διεθνές περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχουν πολύ καλή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια», τόνισε αναλυτής.

Aντίθετα με τους κλάδους που προαναφέρθηκαν, δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις κατασκευές, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές θα παραμείνουν, για διαφορετικούς λόγους για κάθε τομέα, στο κέντρο της επιτήρησης, με ασαφή τουλάχιστον την εικόνα για την πορεία τους το 2005 που εκτιμάται από αρνητική έως και σταθεροποιητική.

Aνεξαρτήτως κλάδων και τομέων δραστηριότητας, η νέα χρονιά μπορεί να είναι η πρόκληση (και το ζητούμενο πολλών ετών) για την ανάπτυξη των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων που μετά τις αναδιαρθρώσεις και επαναπροσανατολισμούς που έκαναν θα διαθέτουν εφεξής συγκριτικό φορολογικό πλεονέκτημα, «το οποίο εφόσον αξιοποιηθεί δεόντως θα μεγιστοποιήσει τους τζίρους και θα αυξήσει την κερδοφορία».

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τους ρεαλιστικά σενάρια για την αύξηση του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος μας, που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το 3,4%.

3/1/2021
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Σχετικός σύνδεσμος


 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved