Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 

 

10/10/2020

Με σήμα γνησιότητας (GR) τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

 

Με σήμα διασφαλισμένης ποιότητας και γνησιότητας (GR), θα κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με βάση σχέδιο που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ). Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το σήμα ποιότητας θα δίδεται στους παραγωγούς και τους διακινητές αγροτικών προϊόντων κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων και θα περιλαμβάνει σειρά ελέγχων που θα πιστοποιούν την ποιότητα.

Κατά ένα μεγάλο μέρος, αν όχι ολόκληρο, το κόστος της πιστοποίησης θα επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο και ενδεχομένως την τελική τιμή του προϊόντος. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν ένα πλέγμα κινήτρων και παροχών, ώστε το σήμα να γίνει ελκυστικό.

Αρχικά, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα εκδηλωσθεί για τη στήριξη προϊόντων με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα όπως η φέτα, το λάδι, αλλά και τα κρασιά προέλευσης. Ωστόσο, το "εθνικό" σήμα ποιότητας δεν θα είλναι το μόνο που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη παραγωγών, καταναλωτών και εμπόρων. Ανάλογη πρωτοβουλία σχεδιάζουν και οι συνεταιρισμοί, τουλάχιστον για τα 420 συναιτεριστικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.

Το συνεταιριστικό σήμα ποιότητας θα είναι επίσης ανταποδοτικό και θα εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα, συγκεκριμένες προδιαγραφές και σχετικά πιστοποιητικά από αναγνωρισμένα εργαστήρια.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved