Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 

 

14/9/2020
ΕΕ: Οι κρατικές περιφερειακές ενισχύσεις για την περίοδο 2007-2013
 
13/9/ 2006
Στην έγκριση των χαρτών των κρατικών περιφερειακών ενισχύσεων της περιόδου 2007-2013, προχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την Ελλάδα και για άλλα έξι κράτη μέλη.

Οι εν λόγω χάρτες καθορίζουν ποιες περιοχές κάθε κράτους μέλους μπορούν να λάβουν κρατικές ενισχύσεις για περιφερειακές επενδύσεις και προσδιορίζουν το επιτρεπόμενο ύψος της κρατικής ενίσχυσης.

Για τη χώρα μας προβλέπεται κάλυψη του συνόλου της επικράτειας, ωστόσο οι επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας θα δικαιούνται μειωμένων ενισχύσεων λόγω της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές περιφέρειες χωρίζονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

- Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Ηπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών θα μπορούν να επωφεληθούν κρατικών ενισχύσεων μεταξύ του 30%-40% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Οι περιφέρειες αυτές εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου, λαμβάνοντας υπόψη της διεύρυνση με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

- Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Αττική, όπου οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών θα μπορούν να επωφεληθούν κρατικών ενισχύσεων μεταξύ του 20%-30% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Οι περιφέρειες αυτές εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου στην παλαιά Ευρώπη των «15», αλλά με τη διεύρυνση και την προσθήκη φτωχότερων περιοχών από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης υπερβαίνουν το όριο αυτό και μένουν εκτός της πρώτης κατηγορίας.

- Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Ευβοια, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία όπου οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών θα μπορούν να επωφεληθούν κρατικών ενισχύσεων μεταξύ του 15%-30% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Οι περιφέρειες αυτές εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ που υπερβαίνει το όριο του 75% τόσο στην παλαιά Ευρώπη των «15» όσο και στους «25».

Πηγή: reporter.gr 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved