Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 

 

19/9/2020
ΙΟΒΕ:Άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Άνοδο εμφάνισε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο και ανήλθε στις 106,1 μονάδες, από 105,6 τον Ιούνιο, την ανώτερη τιμή των τελευταίων ετών.

Η άνοδος του δείκτη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνδέεται κυρίως με το θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Επίσης, σημειώνεται άνοδος του δείκτη και στο Λιανικό Εμπόριο.

Αντίθετα, οριακή μείωση σημειώνει ο Δείκτης Προσδοκιών στην Βιομηχανία, ενώ ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών, ύστερα από μία περίοδο βελτίωσης τους προηγούμενους δύο μήνες, τον Ιούλιο μειώθηκε στις -33 μονάδες (έναντι -31 μονάδων τον Ιούνιο), τόσο λόγω ενίσχυσης των ήδη αρνητικών προβλέψεων για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών, όσο και λόγω της έλλειψης πρόθεσης προς αποταμίευση.

Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των ελληνικών βιομηχανιών παρουσίασαν υποχώρηση έναντι του Ιουνίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών από 107,7 μονάδες σε 103,8. Η τιμή αυτή όμως παραμένει σαφώς υψηλότερη του αντίστοιχου μήνα του 2005 (90,5 μονάδες). Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάστηκε αφενός από τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και αφετέρου, από τη στασιμότητα του επιπέδου παραγγελιών. Το επίπεδο αποθεμάτων διατηρήθηκε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ενισχυμένη εμφανίζεται η δραστηριότητα στις Κατασκευές, με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών του τομέα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2004. Η άνοδος του δείκτη στις 106,9 μονάδες έναντι 102,9 μονάδων τον Ιούνιο οφείλεται στις εκτιμήσεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για μεγέθη που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση, όπως η πορεία των εργασιών ή το επίπεδο των προς εκτέλεση έργων.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο μειώθηκε στις 119 μονάδες έναντι 122,2 μονάδων τον Ιούνιο. Η μείωση ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί εποχική, εκτίμηση που στηρίζεται στη βελτίωση που παρουσιάζουν τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία. Η μείωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα των μετριοπαθέστερων προβλέψεων και εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις. Ειδικότερα, ελαφρώς μειωμένο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν την τρέχουσα περίοδο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών αυξήθηκε στις 113,3 μονάδες έναντι 111,1 μονάδων τον Ιούνιο, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

Έρευνα καταναλωτών

Τον Ιούλιο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών ύστερα από δυο μήνες σταδιακής βελτίωσης, υποχώρησε και πάλι στις -33 μονάδες έναντι -31 μονάδων τον Ιούνιο. Αρνητική επίπτωση στην πορεία του δείκτη έχει η εντονότερα αρνητική στάση των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ επίσης δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού. Παράλληλα αποδυναμώνονται οι προθέσεις των καταναλωτών για αποταμίευση ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες εμφανίζονται οριακά δυσμενέστερες έναντι του Ιουνίου, με τη διαφορά θετικών - αρνητικών απαντήσεων να διαμορφώνεται σε -19 (Ιούνιος -18) και να επανέρχεται στην τιμή που σημειώθηκε στην αρχή του έτους.

Οι καταναλωτές τον Ιούλιο εμφανίζονταν απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες. Η διαφορά αρνητικών -θετικών απαντήσεων διαμορφώθηκε σε -27 (Ιούνιος -24) και αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή όλων των επιμέρους κρατών -μελών της Ευρωζώνης. Συγκρατημένες είναι οι προθέσεις των νοικοκυριών προς αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, ύστερα από βελτίωση το προηγούμενο δίμηνο, παραμένουν αμετάβλητες σε υψηλά ωστόσο επίπεδα. Στην Ελλάδα η διαφορά θετικών -αρνητικών απαντήσεων (αύξηση ανεργίας -μείωση ανεργίας) αποτελεί τη χειρότερη τιμή των 12 χώρων της Ευρωζώνης (πλην της Πορτογαλίας).

Πηγή: express.gr  


 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved