Μενού Επιλογών

ΚΕΤΑ Ηπείρου
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Αρθρα
Εργαλειοθήκη
Τοπική Επιχ/τα
Μητρώο Συμβούλων
Εκδηλώσεις
Newsletter
Βιβλιοθήκη
Συχνές Ερωτήσεις

Οδηγός Βέλτιστης Διαδρομής
Όνομα:
Κωδικός:

   
 

 

13/10/2020

Συνεδριακός Τουρισμός: Παράθυρο στο τουριστικό μέλλον της Ελλάδας

Σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του δυναμικού της χώρας μας στον συνεδριακό τουρισμό αποτελεί η προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων διεθνών οργανισμών. Παρ ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη χαμηλά στη διεθνή κατάταξη (22η θέση), ήδη το 2005 οι 78.347 σύνεδροι που συμμετείχαν στα 94 συνέδρια διεθνών ενώσεων που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα απέφεραν έσοδα 165 εκατ. ευρώ (το 2,2% του συνόλου παγκοσμίως).

Αυτό επισήμαναν χθες η κ. Ειρήνη Βάρδα - Καψή και οι κ. Π. Ποδηματάς και Τ. Χατζηλιαμής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής, αντιστοίχως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 45ο Διεθνές Συνέδριο του ICCA (International Congress and Convention Association) που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου 2006 στο Sofitel Capsis Hotel & Convention Centre Marika Capsis 2000 της Ρόδου.

Το ICCA είναι η Παγκόσμια Eνωση της Βιομηχανίας του Συνεδριακού Τουρισμού έχοντας σήμερα πάνω από 750 μέλη από όλο τον χώρο του συνεδριακού τουρισμού σε σχεδόν 80 χώρες.

Το 2017 με τους υπάρχοντες ρυθμούς ανάπτυξης και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που διαθέτει το ICCA έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα μας 113 διεθνή συνέδρια, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες αν η ελληνική συνεδριακή αγορά μπορέσει να θεραπεύσει τα μειονεκτήματά της και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει. Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή ένωση, αναμένεται μέχρι το 2017 να ανέλθει στην 17η θέση παγκοσμίως με 113 συνέδρια τον χρόνο (αύξηση 2,14%).

Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Ρόδο μετά από διεκδίκηση των μελών του ICCA από την Ελλάδα. Η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη του μεγάλου οργανισμού απέναντι στις άλλες διεκδικούσες χώρες, Αυστρία, Τουρκία και Λετονία.

Η βιομηχανία του συνεδριακού τουρισμού κατέχει μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά του επιχειρηματικού τουρισμού. Για παράδειγμα ο τζίρος από τα παγκόσμια συνέδρια των Ενώσεων ανήλθε το 2005 στο ποσό των 7,4 δισ. δολαρίων, επιδεικνύοντας μια σταθερά ανοδική τάση κάθε χρόνο (το 1996 ήταν 5,3 δισ. δολάρια).

Το Διεθνές Συνέδριο του ΙCCA, που πραγματοποιείται στη Ρόδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να παρουσιάσει τις συνεδριακές της υποδομές στα μέλη του ICCA, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους Eλληνες του χώρου να γνωρίσουν τους κορυφαίους αντιπροσώπους της παγκόσμιας βιομηχανίας του συνεδριακού τουρισμού.

Το 2005 πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις χώρες, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ICCA, 5.283 διεθνή συνέδρια, εκ των οποίων η Ελλάδα προσέλκυσε 94, αριθμό διπλάσιο από τον αντίστοιχο του 1996. Η μέση διάρκεια παραμονής των συνέδρων είναι περίπου 4 ημέρες και η ανά συνέδριο κατανάλωση ξεπερνά τα 2.000 δολάρια.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ 

  
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ε.Π. "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
    © Copyright 2003-2007 KETA Epirus. All Rights Reserved