Leonardo Da Vinci

 


Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα υλοποίησης της πολιτικής της επαγγελματικής κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την απόφαση του συμβουλίου υπουργών που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. στις 29 Δεκεμβρίου 1994 (#L340). Η απόφαση ορίζει τα μέτρα εκείνα που απαιτούνται για την υλοποίηση της πολιτικής της επαγγελματικής κατάρτισης. Ειδικότερα τα πεδία δράσης, τους στόχους, τα ειδικά μέτρα και τα θέματα που καλύπτει το πρόγραμμα. Η πρώτη φάση του προγράμματος καλύπτει την πενταετία 1995-1999 και υπάρχει ήδη απόφαση για την συνέχισή του την πενταετία 2000-2005.

Οι σκοποί όλων των μέτρων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα είναι οι εξής τέσσερις:

  1. Η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της ποσότητας των δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης.
  2. Η βελτίωση της ικανότητας των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών κέντρων να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες κατάρτισης των εταιριών και των βιομηχανιών.
  3. Η ενθάρρυνση της καινοτομίας στην επαγγελματική κατάρτιση και στην δημιουργία σχετικών συνεργασιών.
  4. Η υποστήριξη και η υλοποίηση εθνικών πολιτικών και πρωτοβουλιών επαγγελματικής κατάρτισης.

Με σκοπό την επίτευξη αυτών των στόχων το πρόγραμμα χρηματοδοτεί κυρίως την συνεργασία μεταξύ φορέων-εταιριών παροχής επαγγελματικής κατάρτισης από διάφορες χώρες της Ε.Ε., που αποτελεί πραγματική προστιθέμενη αξία για την εν λόγω πρωτοβουλία. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα αναλαμβάνει τους κινδύνους που περικλείει η διαπεριφερειακή συνεργασία με σκοπό να δώσει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, να επιλέξουν τις καλύτερες μεθόδους και πρακτικές επαγγελματικής κατάρτισης και να αναπτύξουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις.

 [επιστροφή στην κορυφή]

 

Το πρόγραμμα Euroconfectioners

Η επαγγελματική εκπαίδευση των ζαχαροπλαστών στην Ελλάδα έχει παραδοσιακά βασισθεί στην εμπειρία εντός της χώρας και στην αρχική κατάρτιση νέων εργαζόμενων και επιχειρηματιών του κλάδου. Για την προώθηση της ανάπτυξης και της βελτίωσης του κλάδου πρέπει να αναπτυχθούν σχήματα και μέθοδοι συνεχούς εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη με την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης στα κέντρα παραγωγής των προϊόντων, σχεδιασμένα έτσι ώστε να βελτιώνουν τις ικανότητες και τις γνώσεις στις νέες τεχνικές ζαχαροπλαστικής και παραγωγής προϊόντων.

Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε 15 ζαχαροπλάστες της Ηπείρου να ολοκληρώσουν δύο εβδομάδων εντατική, πρακτική εκπαίδευση σε εξειδικευμένες εταιρείες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Κάθε εταιρία οργάνωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης καλύπτοντας ποικίλα θέματα σύγχρονης ζαχαροπλαστικής. Επισκέψεις σε εργαστήρια επικεντρώθηκαν στις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, οργάνωση και ποιοτικού ελέγχου. Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν με τους εκπαιδευτές, ανάπτυξης του κλάδου, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, οργάνωση των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης κλπ. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε από τους εταίρους - εταιρείες της Γερμανίας και Γαλλίας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος έγιναν ευρέως γνωστά με την οργάνωση σεμιναρίου, με την δημοσίευση τους στον τύπο ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, και με την ενημέρωση άλλων συλλόγων ζαχαροπλαστικής του Ελληνικού χώρου.   Αποτέλεσμα αυτής της ενημέρωσης, υπήρξε η υποβολή αντίστοιχης πρότασης από τον σύλλογο ζαχαροπλαστών Αθηνών στο πρόγραμμα Leonardo 1998.  Η πρόταση εγκρίθηκε και υλοποιείται μέσα στο 1999, με την υποστήριξη του BIC Αττικής .

leo_photo.jpg (30705 bytes)

Οι συμμετέχοντες ζαχαροπλάστες με τους εκπαιδευτές και τα προϊόντα που δημιούργησαν (Παρίσι, εταιρία Callebaut).

 [επιστροφή στην κορυφή]

 

Τα αποτελέσματα

Το πρόγραμμα σχετίζεται με την προσπάθεια των Ελλήνων ζαχαροπλαστών να βελτιώσουν το σύστημα κατάρτισης όσον αφορά την συνεχιζόμενη κατάρτιση, την οργάνωση και την εξωτερική εικόνα του κλάδου. Με την υλοποίηση του προγράμματος:

Διάκριση:

Το πρόγραμμα επελέγη μεταξύ των καλύτερων προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν το 1998 και παρουσιάσθηκε στην ημερίδα “contact & information days” που έγινε στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Ιανουαρίου του 1999.

 [επιστροφή στην κορυφή]

 

Η συνέχιση του προγράμματος

Μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε το λόγω πρόγραμμα, σχεδιάστηκε το επόμενο βήμα, ως πρόταση από το BIC Ηπείρου, τον σύλλογο ζαχαροπλαστών, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την δημιουργία οπτικοακουστικού, εκπαιδευτικού πακέτου επαγγελματικής κατάρτισης (training kit) με βάση τα στοιχεία εκπαίδευσης από τις εταιρείες Callebaut και Martin Braun. Το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο, όταν ολοκληρωθεί, θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση των ζαχαροπλαστών της περιοχής σε ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το παραπάνω σχέδιο αποτελεί πρόταση προς χρηματοδότηση που υπεβλήθη στο νέο πρόγραμμα Leonardo Da Vinci 1999 (αναμένονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης).

 [επιστροφή στην κορυφή]

aar002.gif (737 bytes)